la nit èPICA 05.03/2010
La història i la importància de Ràdio PICA

Ràdio PICA és la pionera de les ràdios lliures a l'estat espanyol, emetent en antena des de 1981. Durant tot aquest temps ha esdevingut un instrument capdal en el camp de la llibertat d'expressió, apostant per un format radiofònic en què s'hi prioritza l'experimentació, el risc i els nous formats; creant estrets vincles entre art sonor, ràdio art i literatura i essent el bressol de molts destacats creadors posteriors. En aquest sentit, Ràdio PICA és una part fonamental del patrimoni cultural i social de la nostra història recent.
La situació actual

La surrealista legislació que controla el parc radiofònic des del tardofranquisme fins encara els nostres dies ha obligat Ràdio PICA i a molts projectes posteriors similars a sobreviure al limb de l'alegalitat, i en nombroses ocasions de la precarietat. Subsistint amb notables dosis d'imaginació, perseverança i mantenint intactes els seus posicionaments. Ràdio PICA torna a trobar-se ara en una situació difícil, la crisi colpeja amb força les iniciatives més sobiranes i aquesta n'és una bona prova, a l'espera dels fruits que pugui donar l'avantprojecte de llei que prepara la Conselleria Cultura i Mitjans de Comunicació i que en principi hauria de permetre normalitzar la situació de ràdios com aquesta. Però tot això és encara, malauradament, un punt de partença.La iniciativa de Gràcia Territori Sonor

És per això que Gràcia Territori Sonor ha decidit col·laborar en la tasca de donar suport a Ràdio PICA, organitzant una maratoniana festa a La Fontana amb l'objectiu de recaptar fons per a l'emissora. Un festival de 6 hores de durada, que, entre les 8 del vespre i les 2 de la matinada oferirà un cartell de luxe amb noms històrics (participant desinteressadament) de l'escena musical i poètica de la ciutat, molts d'ells amb estretes vinculacions amb Ràdio PICA. Una iniciativa que busca ser còmplice de la supervivència d'un mitjà del qual, encara que la inòpia política no sembli percebre-ho, Barcelona no pot desprendre's.El cartell de la nit èPICA:

-Martí Sales (el darrer poeta punk d'aquestes contrades)
-Anna Blume Fan Club (l'històric projecte polipoètic de Pere Sousa i Ramon Casellas)
-Mil Pestas (la banda metamòrfica per excel·lència)
-Le Petit Ramon (en el seu format més proper i cru)
-Usted es un Colectivo (la cèl·lula d'intervenció cultural rera les programacions poètiques més estimulants de Barcelona)
-25HOMBRES (el col·lectiu d'art sonor i ràdio art més combatiu)
-Motor Combo (el projecte conjunt dels prolífics Eli Gras i Florenci Salesas)
-ZA! (el directe més contundent i enèrgic de l'escena local)
-Anki Toner (en la vessant menys coneguda del vocalista dels històrics Superelvis i els actuals Ankitoner Metamars)
-David Castillo (poeta estretament vinculat a les tres darreres dècades de la contracultura a Barcelona)
-Néboa (el projecte més personal del prolífic dj de la Muerte)
-Tornasol (l'avatar mim de Ramon Colomina al programa l'Hora del Lector)
-Accidents Polipoètics (referència inel·ludible a la història de la polipoesia)
-Bèstia Ferida (un dels projectes d'improvisació més interessants de l'actualitat)
-Jaume Balagueró & Sol Lagarto (el projecte de rock de l'aclamat director de REC)
-Macromassa (el retorn de la mítica formació 14 anys després)

-Cifré, Premi Nacional de còmic, és l'encarregat d'il·lustrar el cartell d'aquesta nit tan especial.